Guinness Wereld Records
augustus 24, 2015
Minister Dodson : “No nonsense en pro-Suriname’ beleid moeten NH tot ontwikkelingskern maken”
augustus 24, 2015
Show all

Sushi

Wat is sushi?

Sushi is een van de populairste gerechten in Japan. Veel mensen denken dat sushi staat voor rauwe vis. Dat is niet zo. Het Japanse gerecht dat enkel uit rauwe vis bestaat, heet sashimi.

Sushi is Japanse kleefrijst met  rijstwijnazijn  in combinatie met gekookte-, gegrilde- of gerookte vis, schelpdieren of  andere ingrediënten zoals ei, groente of vlees. Hierbij wordt sojasaus, wasabi en gember gegeten. Sushi is erg gezond en rijk aan voedingsstoffen, heeft een laag vetgehalte en is bovendien erg voedzaam.

In Japan heeft elke regio haar eigen unieke sushi vanwege de lokale producten die erin verwerkt worden. Deze recepten gaan van generatie op generatie.

De meest bekende sushi is de Nigiri-zushi. De sushirijst wordt bekleed met een dun stukje rauwe vis. Een andere variant is de Maki-zushi. Hier wordt de rijst samen met een stukje vis of groente in nori (gedroogd zeewier) gerold.

 
Hoe is Sushi onstaan

Oorsprong en Tradities

Hoewel sushi overal ter wereld als een Japans gerecht wordt gezien, schijnt de bereiding van Chinese oorsprong te zijn. Het pekelen, waarbij een product in zout wordt gelegd om langer te bewaren, werd namelijk voor het eerst in China toegepast. De Japanners namen deze techniek later over en verrijkten die.

Het begon in de 15e eeuw met “Namanare-zushi”waarbij de vis, samen met de rijst, om en om in een vat onder druk werd gezet. Door fermentatie kreeg de rijst een lichtzure smaak en kon de vis een maand lang bewaard worden.

Eind 17e eeuw ging men azijn toevoegen aan de rijst. Omdat de rijst niet meer hoefde te fermenteren, kon sushi nu veel sneller bereid worden.

Vroeger moest een Japanse kok (genaamd: Itamae) wel 10 jaar in training voordat hij zelfstandig in een restaurant mocht werken. Hun kunsten zijn tot op vandaag ongeëvenaard.

Laat je daardoor echter niet uit het veld slaan, met een beetje oefening kan ook jij heerlijke sushi’s bereiden!

 

Eten met stokjes?
In Japan wordt zowel met de hand als met eetstokjes gegeten, die in het Japans ‘hashi’ heten. Door de vele Chinese en Japanse restaurants hebben we hier in Nederland zowel de Japanse als de Chinese eetstokjes, die verschillend zijn.

De Japanse eetstokjes zijn vaak van gelakt bamboe of hout en soms ook van porselein. De uiteinden waarmee men het eten pakt zijn puntig.

De Chinese eetstokjes zijn meestal van niet gelakt hout of van been, hebben een stompe punt en zijn langer dan de Japanse eetstokjes. De Chinezen leggen hun stokjes náást het bord terwijl in Japan de stokjes vóór het bord worden neergelegd.

Tips:

 • Sommige eetstokjes zitten aan de bovenkant nog aan elkaar vast. Haal deze eerst voorzichtig los.
 • Leg één eetstokje in de holte tussen je duim en wijsvinger en laat het steunen op de ringvinger.
 • Houd het andere stokje vast met de toppen van je duim en wijsvinger. Wrijf de punt van het bovenste stokje tegen de punt van de onderste aan. Deze mag niet bewegen!
 • Pak met de eetstokjes een lekkere sushi, dip hem voorzichtig in de sojasaus en breng hem naar je mond.
 • Gaat alles mis en valt de sushi uit elkaar of in de sojasaus, troost je dan met de gedachte dat je een sushi ook rustig met je vingers mag eten.

Etiquette

 • De eetstokjes rusten met de punt op een legger (hashioki). Ze liggen evenwijdig aan de tafelrand met de punten naar links.
 • Voordat je gaat eten: geniet eerst van de aanblik.  De Japanners maken een prachtig kunstwerk van het eten.
 • Voor de maaltijd zeg je:“Itadakimasu,” en na de maaltijd zeg je: “Gochiso-sama deshita” als dank voor het eten.
 • Voor aanvang van de maaltijd wordt er een koud of warm, vochtig, klein handdoekje (oshibori) overhandigd, om de handen schoon te maken.
 • Er is geen speciale volgorde bij het eten van de gerechten. Je kunt rustig de soep afwisselen met andere gerechten en dan weer wat soep nemen.
 • Sashimi moetaltijd met stokjes gegeten worden maar bij sushi’s heb je een keuze tussen stokjes of handen.
 • De Japanners steken een sushi in één keer in hun mond.
 • Je mag de eetstokjes nooit rechtop in de rijstkom zetten omdat ze dit alleen bij begrafenissen doen.
 • Geef geen eten door van jouw eetstokjes naar die van een ander.
 • Pak geen etenskom met de hand waarin je ook al je eetstokjes hebt.
 • Bij het drinken is het gebruikelijk dat je elkaar’s kommetje sake bijvult. Je doet dit zodra het kommetje van de ander leeg is. Als je geen sake meer wilt, houd dan je kommetje gevuld.
 • Het Japanse woord voor proost is: ‘Kanpai‘ en betekent: “Leeg het glas!”

 

Eetwijze

In Japan zijn er verschillende manieren om sushi’s te eten.

In restaurants kun je á la carte sushi bestellen of een kant-en-klare sushiset kiezen.

Er zijn diverse restaurants die mooie étalages hebben   waarin  plastic sushi’s liggen die als voorbeeld dienen, zodat je een keuze kunt maken voordat je iets gaat bestellen.

Er zijn ook sushibars. Hier zitten de gasten rond een lopende band, waarbinnen een aantal koks de sushi’s klaarmaken. De bordjes worden op de lopende band gezet en de gasten nemen wat ze lekker vinden. De koks variëren de ingrediënten. De bordjes hebben meestal verschillende kleuren, die aangeven wat de kosten van het gerecht zijn. Zo zal een geel bordje met een grote garnaal veel duurder zijn dan een blauw bordje met komkommer-sushi’s.

Je kunt ook een bentobox kopen. Dit is een speciale doos waarin een kant-en-klare maaltijd zit.

 

Comments are closed.