Zwemcoach over hitte en lange reis: ‘Niets moet een excuus zijn!’

Barranquilla verwelkomt Suriname
juli 19, 2018
BEKENDMAKING
juli 19, 2018
Show all

Zwemcoach over hitte en lange reis: ‘Niets moet een excuus zijn!’

BARRANQUILLA — Yash Daryanani noemt de reis naar een Colombia – hij is meer dan 24 uur onderweg geweest voordat hij dinsdagochtend arriveerde – heel erg vermoeiend. “Maar we staan altijd ready voor delays. Anything kan gebeuren, maar het belangrijkste is dat we aankomen en hoe we verder gaan met de atleten na zo een lange reis.”

De zwemcoach trainde pas dinsdagmiddag met Irvin Hoost die met hem vanuit Surinamewas meegereisd. “Niet in de ochtend omdat dat zwaar voor Irvin zou zijn geweest.” Renzo Tjon-A-Joe, die maandag vanuit de Verenigde Staten aankwam in Colombia, trainde dinsdagochtend wel.

Over de omstandigheden in Complejo Acuático, waar het Olympisch zwembad ligt, is Daryanani duidelijk: “Het is verschrikkelijk heet en het water is ook warm. Ik heb begrepen dat men het koelingssysteem heeft aangedaan, maar het kan wel tot drie dagen duren voordat het water een beetje koel wordt.”

Ook dat zal voor zijn zwemmers geen probleem zijn. “Ze zullen gewoon zwemmen! Beide jongens hebben de meeste situaties meegemaakt. Ze zijn hier om te competen. Niets moet een excuus zijn.” Zowel Tjon-A-Joe als Hoost zwemt de 100 en 50 meter vrije slag op respectievelijk 20 en 25 juli.

Daryanani verwacht een heel moeilijke race op de 100 meter vrije slag. “Dat is vanaf het begin all out gaan; zelfs in de prelims (series) zodat ze de finale kunnen halen.”

De 50 meter vrije slag zit wel goed volgens hem. “Maar het is een race die iedereen kan winnen. Behalve trainen gaat het om mentaal voorbereiden naar de wedstrijd toe.”

De coach trainde woensdagavond nog en zal ook donderdagochtend met zijn zwemmers naar het bad gaan. Overigens, het bad is donderdag tot drie uur ‘s middags toegankelijk, omdat de organisatie zich volledig wil concentreren op de openingsceremonie van donderdagavond.

Na de training van donderdagochtend zal de mentale voorbereiding aan te pas komen. “Ze zijn nu op een leeftijd dat ze ook zelf weten wat ze precies moeten doen. Elke sporter weet precies dat het erom gaat zich goed te voelen. Als je je goed voelt, kan je presteren. Het wordt veel rusten en met zo een temperatuur veel drinken.”

Comments are closed.