Zware regens binnenland beletten optimale zorg COVID-19

Sportverslagen – 17 juni 2020
juni 17, 2020
Skalians toestemming om te blijven mijnen
juni 18, 2020
Show all

Zware regens binnenland beletten optimale zorg COVID-19

Op de COVID-website van het Nationaal COVID-19 Management Team (NVMT) staat momenteel dat er 182 actieve cases van COVID-19 gevallen in Suriname zijn. In totaal gaat het om 261 COVID positief geteste besmettingen.

361 personen zijn in overheidsquarantaine. De zevende dode is donderdag vastgesteld. COVID heeft nu vijf mannen en twee vrouwen het leven gekost. Een belangrijk aspect dat echter niet over het hoofd gezien moet worden is dat er hier intussen ook mensen genezen van het coronavirus. Volgens officiële cijfers gaat het om 74 personen. Radio10 kwam in contact met zuster Toney die in het team zat die belast was met de zorg over de eerste groep COVID-19 besmette personen, om een beeld te krijgen van hoe het proces verloopt van vaststelling van de diagnose tot opname in het ziekenhuis.

Uit eigen ervaring weet de verpleegkundige heel goed om te gaan met deze coronacrisis. Suriname heeft eerder te kampen gehad met visrussen die wereldwijd hebben toegeslagen.

Er zullen echter collega ’s en anderen aan de frontlinie in de strijd tegen COVID zijn die wat meer moeite hebben met de huidige pandemie en de gevolgen.

Een goed deel van de besmettingsgevallen zit in het binnenland, in onder meer het dorp Sipaliwini nabij de grens met Brazilië. Vanwege de heftige regens in het gebied kunnen de medische diensten zich er niet naartoe haasten, aldus de Medische Zending.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending. Hij geeft aan dat er niet meer gezondheidswerkers en dergelijke naar het binnenland kunnen, daar er nu overstromingen plaatsvinden door de regen van de afgelopen dagen. De meeste airstrips of landingsplekken zijn er onbegaanbaar. Het gebied wordt ook aangedaan door COVID-19.

Comments are closed.