Zware beveiliging rebellen rond herdenking

Jihadisten wilden aanslagen plegen op Franse bases
juli 16, 2015
Vandaag in het Verleden
juli 17, 2015
Show all

Zware beveiliging rebellen rond herdenking

2014-11-21 00:00:00 ROZSYPNE - Een pro-Russische rebel bij de crash site. Voor de zesde dag op rij wordt hard gewerkt om in het rampgebied wrakstukken en persoonlijke bezittingen van de MH17 te bergen. ANP PIERRE CROM

Een groep van ongeveer honderd separatisten is aangekomen bij het monument voor de slachtoffers van MH17 in Grabovo in het oosten van Oekraïne. Ze zijn daar voor de beveiliging van de herdenkingsceremonie vrijdag, vertellen ze donderdag aan het ANP. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Schiphol opsteeg en later boven het oosten van Oekraïne hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten met een BUK-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven. De rebellen kwamen donderdagmorgen aangereden met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens.

Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving. Volgens burgemeester Vladimir Berezjnoj van Gravovo komen er vrijdag mogelijk enkele rebellenleiders naar de herdenking. De separatisten verwachten „mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne”. Daarom kammen ze nu de omgeving uit op zoek naar mijnen of andere explosieven met onder meer metaaldetectors. Vrijdag wordt in Grabovo en omgeving, net als in Nederland, de ramp herdacht. Deze herdenking begint om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

1 Comment

  1. Jerry Aseja schreef:

    De hele wereld “weet”dat dit vliegtuig door de rebellen is neer gehaald en toch kan niemand iets doen.