De Nationale Zorgraad heeft zaterdag een openbare vergadering en paneldiscussie gehouden. Dit, met belanghebbenden uit de verschillende takken van de zorgsector, zoals de overheid, verzekeraars, artsen, specialisten, de vakbeweging, gepensioneerden en consumenten. Het doel was de problemen binnen de gezondheidssector aan te kaarten. Tijdens de discussie is de focus gelegd op stellingen als: een verplichte ziektekostenverzekering, een transparante gezondheidszorg, kwaliteit-, en normbewaking alsook handhaving regelgeving in de sector en dat artsen in loondienst moeten.
Ashween Achaibersing, lid van de Zorgraad, zegt aan Radio10 dat het belangrijk is dat de samenleving het aspect gezondheid serieus neemt, maar dat er tegelijk daarover voorlichting gegeven moet worden. Het blijkt dat een grote groep voorlichting ontbeert.
Panellid Marcia Clumper merkte op dat de Wet Basiszorg manco’s heeft. Zo stelt ze dat de uitvoering een ‘must’ is, maar dat er ook sancties moeten zijn voor instanies die zich niet houden aan de regels. Clumper noemt onder anderen werkgevers die weigeren hun personeel te verzekeren.
Tot zover Marcia Clumper van de Progressieve Vakcentrale C-47 en daarvoor Ashween Achaibersing, lid van de Nationale Zorgraad, zaterdag tijdens de vergadering in het Lalla Rookh-gebouw. De raad is het orgaan dat controle moet uitoefenen op instanties binnen de gezondheidssector van het land.