ZIKA LEIDT TOT MEER GUILLAIN-BARRÉ IN DE REGIO

Telesur schenkt pc’s aan Klaaskreek en OS Welgelegen
september 8, 2016
ONDERNEMERS BELICHTEN NOODZAAK GEZONDE LEEFSTIJL
september 8, 2016
Show all

ZIKA LEIDT TOT MEER GUILLAIN-BARRÉ IN DE REGIO

In de afgelopen maanden is het aantal geregistreerde gevallen van de spierziekte, Guillain-Barrésyndroom (GBS), door de zika-epidemie flink toegenomen in de regio. Suriname is een van de grote ‘stijgers’ van vier naar 15. Zo blijkt uit een publicatie op de website van de The New England Journal of Medicine. GBS is een aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren.

Van april 2015 tot en met 31 maart zijn ruim 1474 gevallen van de spierziekte gerapporteerd in onder meer Brazilië, Columbia, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Honduras, Suriname en Venezuela. In onder meer Suriname en Venezuela is de stijging het hoogst. Jaarlijks worden gemiddeld 214 gevallen geregistreerd in Venezuela, op een totaal van 684 gevallen tijdens de epidemie.

Het hoofd van het lab van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, John Codrington zegt dat bij het interpreteren van de cijfers voorzichtigheid moet worden betracht. Zo moet men zich afvragen: “is de registratie vóór deze periode adequaat geweest.

Hij merkt op dat zaken niet altijd optimaal gerapporteerd worden, vooral wanneer er bijvoorbeeld geen sprake is van een epidemie. Als het verschil in aantal wordt geweten aan zika, moet volgens hem onderzocht worden hoe dit komt. “Het kan ook te maken hebben met etniciteit, omdat misschien bepaalde rassen gevoelig zijn.” Het is volgens de deskundige bekend dat in Suriname de Aziaten bijvoorbeeld de meeste last ondervinden van dengue. Onlangs is er opnieuw een GBS geval geregistreerd. “Of dat met zika te maken heeft weet ik niet. Het syndroom zal je het hele jaar door hebben.”

Comments are closed.