Zeespiegelstijging zet economie onder druk

Mangre verwacht spoedige oplossing ALO-kwestie
januari 30, 2020
10 Mobiel – Rheggy Thijm – 30 januari 2020
januari 30, 2020
Show all

Zeespiegelstijging zet economie onder druk

Intussen landaanwinst te Weg naar Zee dankzij inspanningen professor Naipal

Suriname zal gauw maatregelen moeten treffen om de gevolgen van de zeespiegelstijging het hoofd te kunnen bieden. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s behoort Suriname tot die groep landen die in hun kredietwaardigheid aangetast kunnen worden. Dit, vanwege de economische schade die klimaatverandering kan veroorzaken. Door klimaatsveranderingen gaat de zeespiegel naar verwachting met drie meter stijgen. Geen goed nieuws voor landen als Egypte, Vietnam en Suriname, die te weinig tegenmaatregelen treffen, volgens Moody’s.

De kredietrating van deze landen gaat hierdoor naar beneden. Volgens hydroloog Sewnath Naipal is de waarschuwing van Moody’s geen nieuws. Reeds lang wist Suriname dat zij tot een van de meest bedreigde landen ter wereld behoort, desondanks is er onvoldoende actie van de grond gekomen.

Zelf heeft Naipal het initiatief genomen om, middels herbeplanting van mangrove en kunstmatige landaanwinst, te voorkomen dat de Atlantische Oceaan lappen grond te Weg naar Zee opslokt. Dankzij de geplaatste kwelders en herbeplanting is zeker 150 meter in het noorden en ruim een kilometer naar het oosten teruggewonnen. Ook is het ecosysteem is zich aan het herstellen op het gewonnen terrein.

Professor Sewnath Naipail die te Weg Naar Zee strijd voert tegen de oprukkende zee door landverlies aan te vechten. In de afgelopen vier jaren heeft hij het verlies kunnen omzetten in landaanwinst van zeker 150 meter over een breedte van 1 kilometer.

Comments are closed.