Dagbladen overzicht – 19 februari 2018
februari 19, 2018
RGB-minister waarschuwt voor malafide praktijken bij grondaanvragen
februari 19, 2018
Show all

Zeedijk Coronie opgeleverd

Regering Bouterse wil nu productie faciliteren

Bijkans 10 jaar na de start is zondagmiddag de Zeedijk in het district Coronie opgeleverd. Dit gebeurde onder grote publieke belangstelling. De Zeedijk is ongeveer 14,5 kilometer lang en loopt van Plantage Mooy tot aan Burnside. Het waterkeringsproject dat door MNO Vervat is uitgevoerd heeft een prijskaartje van 55 miljoen euro. 25 miljoen daarvan is afkomstig geweest uit het restant verdragsmiddelen van Nederland. De dijk moet volgens Coronie-parlementariër Joan Wielzen behalve het land beschermen tegen het binnendringende zeewater ook productiekansen scheppen.

De bouw van de Zeedijk in Coronie is niet zonder slag of stoot gegaan. Het leidde vaak tot hooglopende discussies tussen voor- en tegenstanders, ook in De Nationale Assemblee. Eén van de argumenten is geweest dat een dijk nutteloos was en dat het water uit de Coronie zwamp via de verschillende kanalen gewoon naar zee moet kunnen stromen om de groei van een parwa-bos weer mogelijk te maken.

Minister Gilmore Hoefdraad die aanwezig was bij de oplevering gaf aan zei dat deze discussies nu nutteloos, omdat de staat nog betaald voor deze oeververdediging. Samen met zijn collega van OWT&C, Jerry Miranda, benadrukt hij het belang van onderhoud van waaruit het beschermen van de parwa-en mangrovebossen moet voortvloeien.

Vicepresident Ashwin Adhin, die president Bouterse vertegenwoordigde tijdens de opleveringsceremonie, sprak over het doel van de Zeedijk en welke mogelijkheden hierdoor geschapen worden om Coronie weer tot bloei te brengen.

Middels het aanzetten van het pompgemaal heeft de vicepresident zondag de Zeedijk officieel in gebruik genomen. President Desi Bouterse was ten tijde van de oplevering in Coronie, maar liet zich vertegenwoordigen door Adhin. Binnen 3 tot 4 maanden zal ook de schutsluis ter hoogte van Tottness worden voltooid en daarmee is het project dan voltooid.

Comments are closed.