Zaaizaadsmokkel vanuit Guyana vormt ernstige bedreiging voor Surinaamse padie

Dagbladen Overzicht 19 september
september 19, 2015
Penitentiaire ambtenaren krijgen per 1 januari 2017 een eigen korps én leiding
september 19, 2015
Show all

Zaaizaadsmokkel vanuit Guyana vormt ernstige bedreiging voor Surinaamse padie

Surinaamse padieboeren hebben het haast afgelopen seizoen hun inzaai uitgevoerd met illegaal binnengebracht zaaizaad uit Guyana. Bijna dertig procent van de rijstverbouwers valt hieronder. Een opmerkelijke ontwikkeling als bekend wordt nu dat er het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (ADRON) rond de 22.000 kilo aan zaaizaadvarianten ligt opgeslagen.

Het is bij wet in Suriname verboden om zaaizaad van buitenaf, zonder toestemming van desbetreffende autoriteiten, het land binnen te brengen, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het is dus strafbaar.

De padieverbouwers op beurt zweren bij de resultaten die zij boeken met de zaaizaadvariaties uit Guyana. Sommigen gaan zelfs zo ver om publiekelijk te stellen dat het bij ADRON aan kader ontbreekt om goede variëteiten te ontwikkelen.

Volgens Dewkoemar Mahespalsing, voorzitter van het stichtingsbestuur bij het SNRI (de Stichting Nationaal Rijstonderzoek Instituut, waaronder ADRON valt), is deze zienswijze totaal verkeerd.

 

Wat ook speelt is dat opkopers padieboeren SRD20 minder betalen voor padie geteeld uit Guyanese zaaizaadrassen, terwijl weer anderen zelf het binnengesmokkeld zaaizaad aan boeren hebben verstrekt.

3 Comments

  1. En wat geven ze als reden. Om kostprijs dekkend te produceren, beter bestand tegen ziekten en hogere produktie per hectare. Dus…… wie denkt men nu voor de gek te willen. Nu staan ze met de billen blooy

  2. De fout ligt bij adron zelf…er worden mensen in dienst genomen die nieteens verstand hebben van het planten van rijst. Vraag wie als waarnemend direkteur gefungeerd heeft vlak voor de verkiezing….

  3. Aniel Ram schreef:

    Als Sur niet meewerkt dan zijn ze verplicht te smokkelen