Wordt Schotland onafhankelijk?

Vandaag in het Verleden
september 18, 2014
Nickerie heeft dringend behoefte aan meer nierdialyse faciliteiten
september 18, 2014
Show all

Wordt Schotland onafhankelijk?

Volk bepaalt toekomst Verenigd Koninkrijk met of zonder Schotland

Het Vereningd Koninkrijk van Groot Brittanie  en Ierland, dat in haar huidige vorm, sinds 1801 bestaat, kan na vandaag een historische verandering ondergaan. In Schotland, dat al eeuwen deel uitmaakt van deze monarchie, wordt vandaag de hele dag gestemd tijdens een referendum.

De  miljoenen stemgerechtigde schotten moeten bij dit referendum de simple vraag beantwoorden ; moet Schotland onafhankelijk worden.

Volgens peilingen in de laatste weken was de groep die voor onafhankelijkheid is, bijna even groot als de groep die vindt dat Schotland binnen het koninkrijk moet blijven. Maar gisteren hadden de tegenstanders van onafhankelijkheid met 50 procent een voorsprong van vijf procent op de voorstanders van afscheiding.  Dit met vijf procent zwevende kiezers.

De laatste weken hebben politieke toppers uit grote broer Engeland, onder wie premier David Cameron, zich persoonlijk ingezet om de Schotten ervan te overtuigen zich niet af te scheiden en nee te stemmen. Volgens Cameron zou een onafhankelijk Schotland het economisch moeilijk kunnen krijgen.

Maar vice-premier van Schotland Nick Clegg probeerde zijn landgenoten tot en met gisteren nog ervan te overtuigen dat het allemaal wel goed komt. Bovendien verzekert Clegg de andere leden van het Vereningd Koninkrijk, Engeland, Wales en Noord – Ierland,  dat een onafhankelijk Schotland een trouwe bondgenoot zal blijven.

Schotland heeft 5.3 miljoen inwoners, de drie andere leden van het rijk samen ongeveer 57 miljoen. In onze latere nieuwsuitzendingen meer over het referendum in Schotland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.