PARALYMPIËR MISASI KRIJGT ONDERSTEUNING VAN JEUGD- EN SPORTZAKEN
september 6, 2016
BOND ‘S LANDS HOSPITAAL STIMULEERT GEZONDE LEEFSTIJL
september 6, 2016
Show all

Wisselkoers is op hol geslagen

De wisselkoers is totaal niet meer onder controle. Zo ook de goederen in de winkels. Prijzen blijven schrikbarend de lucht in gaan. Bouwmaterialen, waaronder cement, is zodanig gestegen dat mensen die met het bouwen bezig zijn, nauwelijks meer verder kunnen. Er is haast geen vreemde valuta te koop. Maandag werd voor de US dollar SRD 8,20 gevraagd. De euro is al rond de SRD 9.

De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is binnen een dag met 10 cent gestegen. De koers van de CBvS is SRD 7,65 voor de US dollar. Bij cambio’s en diverse commerciële banken moet voor een US dollar 20 cent meer worden neergeteld. De meeste financiële instellingen verkopen geen vreemde valuta. Zij kopen alleen maar op.

“Ik heb met moeite US dollars voor SRD 8,15 kunnen kopen bij een cambio waar ik regelmatig deviezen koop,” zegt een vader die geld moet overmaken voor zijn studerende kinderen in het buitenl and. “Ik moet een auto aflossen. Daarvoor heb ik valuta nodig. De koers bij de autohandel is nog hoger,” verzucht een jongere die verschillende cambio’s heeft afgelopen op zoek naar geld. Ook mensen die een huis hebben gehuurd in vreemde valuta, hebben het moeilijk. “De afspraak is dat de huur in valuta moet worden betaald. Elke maand heb ik 350 euro nodig,” legt een huurder uit. STARNWS

Comments are closed.