Wisselkoers blijft omhoog gaan

Zonder  schoolgeld geen inschrijving
augustus 19, 2016
Verkeersongeval kost autobestuurder het leven
augustus 19, 2016
Show all

Wisselkoers blijft omhoog gaan

Na een tijdje stabiel te zijn geweest, stijgt de koers weer behoorlijk. Cambio’s boden donderdag een koers aan SRD 7,53 voor de US dollar en SRD 8,40 voor de euro. De prijs varieert bij diverse wisselkantoren en banken. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname is voor vrijdag SRD 7,30 voor de US dollar en SRD 8,27 voor de euro.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), zegt aan Starnieuws dat met deze koersontwikkeling, de douanekoers en de pompprijzen, er sprake is van hyperinflatie. De Surinaamse munt vermindert elke dag in waarde. De inflatie ligt volgens hem al rond de 70%. “Met de dollarisering van de economie hadden wij deze situatie nimmer gehad,” stelt Binda.

“Met de stijgende koers zal de douanekoers, die nu marktconform is geworden, verder stijgen,” zegt Binda. Dit houdt in dat de goederen die al flink in prijs zijn gestegen, nog duurder zullen worden. Hij voorspelt dat nog meer handelszaken de deuren zullen sluiten. De koopkracht gaat steeds meer achteruit. Dat is overal te merken. De huurkosten, kosten voor nutsvoorzieningen, onderhoud en andere bedrijfskosten nemen steeds toe, merkt de voorzitter van de Akmos op. “Het is onmogelijk om van een gezonde bedrijfsvoering te spreken”. STARNWS

Comments are closed.