Wettelijke barrières om misdaadgeld wit te wassen

Surinamse en Guyanese bushouders moeten nieuwe regels op route Southdrain Paramaribo naleven
februari 26, 2016
Iran naar de stembus voor parlement en Raad van Experts
februari 26, 2016
Show all

Wettelijke barrières om misdaadgeld wit te wassen

“De komende jaren zal de internationale druk op Suriname alleen maar groter worden door de vele terreuraanslagen in de wereld en de werkwijze van exponenten van de nationale en internationale georganiseerde misdaad. Door de globalisering en de digitalisering van de wereld, is elk land kwetsbaar voor de gevolgen van transnationale criminaliteit. Beleidsmakers zullen zich moeten inzetten om de bewustwording te vergroten, de handhaving effectiever te maken en haar instituten te versterken. Er zijn wettelijke barrières opgeworpen om misdaadgeld in het financiële circuit te brengen. ”  Dit zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) tevens lid van de commissie van rapporteurs die de ontwerpwetten voorbereid heeft voor de openbare behandeling.

De ontwerpwetten Internationale Sancties, Melding Ongebruikelijke Transacties en Identificatieplicht Dienstverleners, moeten Suriname behoeden om op de zwarte lijst te komen van landen, die onvoldoende acties ondernemen om witwassen en financiering van terrorisme aan te pakken. Suriname heeft zich gecommitteerd aan internationale verdragen en moet daarom de aanbevelingen, in dit geval van de Carribean Financial Action Taskforce (CFATF), zoveel mogelijk uitvoeren.

“Indien bij internationale evaluaties blijkt, dat ons land onvoldoende voortgang maakt, volgen er sancties, die negatieve consequenties kunnen hebben onder andere voor het bankwezen, de handel en de internationale samenwerking,” zegt Mathoera. De aanname van deze wetten moet daarom gezien worden als onderdeel van een integraal beleid om op structurele wijze georganiseerde criminaliteit aan te pakken, zegt Mathoera.  STARNWS

Comments are closed.