Werknemersbond Hakrinbank legt werk neer om bekrachtigde wet

Vandaag In Het Verleden – 24 maart 2020
maart 24, 2020
Sportverslagen – 24 maart 2020
maart 24, 2020
Show all

Werknemersbond Hakrinbank legt werk neer om bekrachtigde wet

De Hakrinbank Werknemers Organisatie (HWO) is dinsdag in actie gegaan vanwege de aangenomen Wet op Valutatransacties en Valutaverkeer, die al door president Desi Bouterse is bekrachtigd en is afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname. Met de werkneerlegging willen de leden naar zeggen van hun bondsvoorzitter Guno Castelen de overheid duidelijk maken dat ze veel moeite hebben met de nieuwe wet. Het is de bedoeling dat de actie uitmondt in een landelijke lock-down van alle kantoren van de Hankrinbank.

Andere banken, vakbonden, aannemers, verzekeringsbedrijven en wisselkantoren kunnen zich ook niet terugvinden in de wet en de wijze van totstandkoming, die niet volgens de juiste procedure is verlopen is de algemene kritiek. Bepaalde aspecten erin roepen twijfels op en zijn in het nadeel van niets slechts werknemers en dergelijke in de financiële sector.

Guno Castelen, voorzitter van de Hakrinbank Werknemers Organisatie (HWO). De leden zijn in actie en zijn voornemens alle kantoren van de bank te sluiten uit onvrede over de inhoud van en de manier waarop de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren tot stand is gekomen. In de nasleep van de actie van de Hakrinbank heeft de Surinaamse Bankiersvereniging ook de volgende banken; De Surinaamsche Bank, Finabank, Republic Bank, Godo en Surichange bank het advies gegeven de deuren te sluiten, aldus Starnieuws die dit bekendmaakt op bevestiging van de voorzitter van de vereniging, Eblein Frangie.  De actie van de vakbond bij Hakrinbank wordt overgenomen door de directie. Critici stellen dat de omstreden wet een grote disruptieve negatieve impact gaat hebben op economische actoren en veel schade zal toebrengen aan het bankwezen. De banken zijn bezig na te gaan welke juridische stappen ze kunnen ondernemen daar de wet naar huns inziens voor veel rechtsonzekerheid zorgt.

Comments are closed.