Wereldwijd steeds meer overgewicht

In 2014 meer aandacht voor kinderen in crisis
januari 3, 2014
Today in Pop History
januari 4, 2014
Show all

Wereldwijd steeds meer overgewicht

Obesitas wordt een alsmaar groter probleem. Wereldwijd hebben één op de drie volwassenen last van overgewicht. Dat staat in een rapport gepubliceerd door de Britse denktank Overseas Development Institute (ODI). Bijna anderhalf miljard volwassenen op de wereld hebben last van overgewicht, dat is een stijging van 23 procent sinds 1980.

In ontwikkelingslanden is overgewicht een serieus probleem. Ruim 900 miljoen mensen zijn te zwaar. Dit aantal is verdrievoudigd sinds 1980, toen in de ontwikkelingslanden nog 250 miljoen mensen overgewicht hadden. In rijkere landen is dit aantal anderhalf keer toegenomen naar 557 miljoen mensen. Financiële vrijheid zorgt voor meer keuze in verschillende soorten voedsel. “Hiermee kan een gezonde afweging gemaakt worden tussen bijvoorbeeld groentes en vetten.

De lagere inkomens voorzien zichzelf op de goedkoopst mogelijke manier in de dagelijks benodigde hoeveelheid energie.Dit zijn vooral vetten en suikers”, aldus onderzoekers Sharade Keats en Steve Wiggins. Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. De levensverwachting met obesitas kan daardoor aanzienlijk lager zijn. Andere gevolgen van overgewicht zijn onder andere vermoeidheid, slaapstoornissen en spierpijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.