Wereldwijd aandacht vandaag voor spraakstoornis stotteren

Dagbladen overzicht 22 oktober
oktober 22, 2015
Somohardjo verwacht binnen 2 jaren verkiezingen
oktober 22, 2015
Show all

Wereldwijd aandacht vandaag voor spraakstoornis stotteren

Oops Boy of MIxed Ethnicity Covers HIs Mouth

Elk jaar wordt op 22 oktober aandacht gevraagd en besteed aan stotteren. Stotteren is een manier van spreken die niet vloeiend is en die samengaat met spanning en/of spreekangst. Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking stottert. Dat zijn dus ongeveer 70 miljoen mensen. Het thema op wereld stotterdag is dit jaar: ‘Stotteren, blijf erover praten!’.

Het doel van dit thema is om het belang van nazorg bij stottertherapie te benadrukken zodat dit niet steeds opnieuw een belemmering wordt in de communicatie. In Suriname is geen exacte data beschikbaar over het aantal personen dat stottert. Maar wereldwijd wordt het percentage van 5 op de 100 mensen gehanteerd in de kinderleeftijd.

Bij 1 op de 100 ontwikkelt het zich tot een min of meer blijvende stoornis. Er zouden volgens een ruwe schatting dus ongeveer 25.000 Surinaamse kinderen zijn die stotteren en 5.000 volwassen stotteraars zijn. Deze informatie werd door Gracia Nelson in een persbericht aan de media verstrekt. In verschillende va onze nieuwsuitzendingen vandaag, delen van een gesprek met Nelson over stotteren, de oorzaak, behandelingen en hoe personen met deze stoornis te helpen.

Comments are closed.