Wereld Toiletten Dag: ‘Nog niet iedereen heeft goed toilet’

Sportverslagen – 19 november 2020
november 19, 2020
‘Werkgever is bezig tweedracht te zaaien’, zegt politiebond
november 20, 2020
Show all

Wereld Toiletten Dag: ‘Nog niet iedereen heeft goed toilet’

Op Wereld Toiletten Dag, vandaag 19 november, wordt aandacht gevraagd voor het feit dat wereldwijd bijkans 2,5 miljard mensen nog niet beschikken over een goed toilet of goede sanitaire voorzieningen. Het thema van dit jaar ‘Duurzame sanitaire voorzieningen en klimaatverandering’ verwijst er daarom ook naar. Duurzame sanitaire voorzieningen, waaronder een goed toilet naast schoon water en handwasvoorzieningen, zijn noodzakelijk om de gezondheid vooral te beschermen en ook de verspreiding van dodelijke infectieziekten zoals COVID-19, cholera en tyfus tegen te gaan, laat weten voedseltechnoloog Ricky Stutgard weten.

Er zijn overal nog steeds huishoudens te vinden waar personen gebruik maken van een privaat of latrine buitenhuis. Een situatie waaraan gewerkt moet worden om die uit te bannen, vindt Stutgard. Daarnaast zouden meer openbare toiletten betekenen dat de algemene hygiëne opgevoerd zal worden.

Microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard die het belang van een dag als Wereld Toiletten Dag aanstipt. Slechte hygiëne houdt verband met de overdracht van ziekten zoals cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio, verergert dwerggroei en draagt heden dag ook bij aan de verspreiding van het coronavirus. Slechte sanitaire voorzieningen leiden ook tot ondervoeding, terwijl onvoldoende sanitaire voorzieningen naar schatting 432.000 sterfgevallen door diarree per jaar veroorzaken. Toiletgebruik gaat hand in hand met handenwassen, benadrukt Stutgard; een duizendste gram ontlasting op een vingertop is al het equivalent van honderdduizenden tot een half miljoen bacteriën die ziektekiemen met zich meedragen.

Comments are closed.