Waterautoriteiten Nickerie vrezen doorbraak lekbeteugelingsdam

Dagbladenoverzicht 24 juni 2017
juni 24, 2017
Kickbokskampioen Jerry Morris beschrijft schaduwkant roem in autobiografie
juni 24, 2017
Show all

Waterautoriteiten Nickerie vrezen doorbraak lekbeteugelingsdam

15.000 ha landbouwarealen wordt ernstig bedreigd

In Nickerie wordt momenteel gevreesd voor het doorbreken van de lekbeteugelingsdam in het zuidoosten van Nieuw-Nickerie. De dam die is opgeworpen langs het Suriname, beschermd ruim 15.000 hectare aan landbouwarealen tegen het water in de Nanni zwamp.  Op verschillende plaatsen is de druk zo hoog dat het over de dam stroomt. De districtscommissaris staat in nauw overleg met de afdelingen van OWT&C, LVV en het OWMCP over het reële gevaar dat uitgaat van een damdoorbraak. Door de bijna constante regenval in het district is het waterpeil in de Nanni zwamp gestegen naar 3,46 m NSP. Het kritieke punt van 3,5 m NSP.OWMCP-directeur August Lila zegt dat het peil teruggebracht moet worden naar zo een 3,15 m NSP.

De Nanni zwamp is ongeveer 100 duizend hectare groot en bij een droogte van 3 dagen kan er slechts 1 cm water worden uitgeloosd. Aan de boeren in de polders is gevraagd via hun arealen ook water te lossen, maar daarvoor moeten de afvoerkanalen in orde zijn.


August Lila, directeur van het OWMCP in Nickerie. Volgens de weersverwachtingen komt er nog meer regen aan en dus moeten er naar nog meer opties gezocht worden om de lekbeteugelingsdam niet door te laten breken. Eén daarvan kan zijn de westelijke dam van het Corantijnkanaal verder doorsteken of de kreken langs dit kanaal die lange tijd waren afgedicht her-activeren. RR/Vrij 230717/15u/06:00u

Comments are closed.