Wapen van Suriname onthuld op voorgevel paleis

Slavernijverleden herdacht in Amsterdamse Oosterpark
juli 2, 2015
Fernandes Airport Nickerie gedeeltelijk onder water
juli 2, 2015
Show all

Wapen van Suriname onthuld op voorgevel paleis

Op de voorgevel van het presidentieel paleis prijkt voortaan het wapen van Suriname. Het paleis wordt nog steeds gerenoveerd. Er is een bewuste keus gemaakt om op 1 juli, met Keti Koti, het oude wapen van de kolonisator te vervangen.  Het nationale symbool is onthuld door woordkunstenaar en cultuurkenner Celestine Raalte. “Wij hadden kunnen wachten tot de renovatie klaar was, maar wij hebben bewust gekozen om de onthulling op 1 juli te verrichten”, zegt Eugene van der San, directeur van het kabinet van de president. Hij merkt op dat het verleden niet kan worden uitgewist, “maar we kunnen wel de toekomst bepalen”.

Het oude wapen is van de Geoctroyeerde Westindische Compagnie, deelt Armand Zunder, initiatiefnemer van de vervanging mee aan Starnieuws. Er is in die periode door deze compagnie ruim 125 miljard euro uit Suriname gehaald. Er is daarbij onbeschrijfelijk veel leed toegebracht aan de mensheid. “Het is te begrijpen dat je het wapen van dit bedrijf niet als symbool kan houden op het paleis”, betoogt Zunder.

Henk Herrenberg merkt op dat de actie geenszins bedoeld is om het werk te belemmeren van de mensen die zich inzetten voor behoud van het historisch erfgoed. “Hun werk is om de geschiedenis van veelal de kolonisator te bewaren. Ons werk is om symbolen te creëren die ons dichter bij elkaar brengt, onze identiteit kenbaar te maken en onze eigen geschiedenis neer te zetten”.

Het kunststuk is ontworpen door Madelon Bab van NV Architecten & Ingenieursbureau Ulrich Bab en vervaardigd door beeldhouwer Jhunry Udenhout.

Foto: Waterkant.net

 

Comments are closed.