Prins Bernardpolder spoedig inzetten voor zaaizaadproductie
november 11, 2020
Minister Gracia Emanuel: Sportgebeuren binnenland moet meer prioriteit genieten
november 11, 2020
Show all

Wakay-pompen in werking

Half miljoen euro voor onderhoudsbeurt beschikbaar

Ook de padieverbouwers aan de linkeroever van de Nickerierivier zijn dit najaar inzaaiseizoen verzekerd van genoeg irrigatiewater. Drie van de vier pompen van het Wakay pompgemaal langs de Corantijnrivier zijn reeds ingeschakeld en er is ook voldoende brandstof in voorraad om dit de komende tijd vol te houden, zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit zei de bewindsman zondag tijdens zijn oriëntatie-bezoek aan Wageningen. Daar gaf Sewdien aan, dat de half miljoen euro die nodig is voor een grote onderhoudsbeurt van de Wakay-pompen reeds beschikbaar is gesteld uit een lening bij de IDB, die door de vorige regering is gesloten.

Volgens de LVV-minister speelt het nalatig onderhoud, van de irrigatiekanalen en lozingen door de boeren, een rol bij het watertekort voor de inzaai. De controle en het onderhoud liggen weliswaar bij de waterschappen, die om verschillende redenen nog niet optimaal functioneren. De waterschappen vallen tot nog toe onder de paraplu van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), maar volgens Sewdien komt hierin verandering.

De officiële najaar inzaaiperiode voor padie, zoals ingesteld door het LVV-ministerie, is op 1 november ingegaan en loopt tot 31 december dit jaar.

Comments are closed.