Staat wil samen serieuze partners verder bij FAI
november 9, 2020
Man aangehouden voor mishandelen vriendin
november 9, 2020
Show all

Wageningen pompen draaien weer

Water voor Wageningen en Middenstand veiliggesteld

Met het aanzetten van de twee pompen van het pompgemaal Wageningen is minister Pralad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij de belofte nagekomen, die gedaan was aan de boeren van Wageningen en de Middenstandspolder. Er is nu voldoende irrigatiewater voor de najaarsinzaai beschikbaar gesteld. De LVV-minister werd kort na diens aantreden geconfronteerd met het watertekort, dat dreigde voor de rijstsector in dit gebied.

Kapotte pompen die niet genoeg water konden aanvoeren en afvoeren zonder zicht op herstel. Met een lokale aannemer is toen nog voor de inzaai begonnen aan de reparatie.

De pompen draaien weer en het aanvoerkanaal van bijkans 38 km is reeds voor de helft opgeschoond. Dit moet landbouwers in staat stellen tenminste 7000 ha in dit gebied te kunnen inzaaien, zegt Sewdien.

Een ander beperking is het niet functioneren van de Arawarasluis bij de boven Nickerie en Wayamborivier waardoor er minder zoet water beschikbaar is voor het pompgemaal. Minister Sewdien hoopt dat de pompen het dit seizoen volhouden en dat die volgend jaar kunnen worden vervangen.

Er liggen 3 nieuwe pompen uit India klaar om geïnstalleerd te worden, maar door de covid crisis en achterstallige betalingen aan de aannemer, stagneert dit project.

Comments are closed.