VSB wil overleg over vaststelling nieuwe energieprijs

Eerste 50 gezinnen Keenswijk project voorzien van drinkwater
september 15, 2014
EBS-er Eyndhoven: Nog steeds zuinig omspringen met stroom
september 15, 2014
Show all

VSB wil overleg over vaststelling nieuwe energieprijs

NPS voorzitter Rusland: Kostenopbouw belangrijk bij verhoging stroomtarief

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) wil om de tafel zitten met de regering, over de verhoging van energietarieven. Er is schriftelijk om een onderhoud gevraagd. President Desi Bouterse heeft aangekondigd met de sociale partners te overleggen over de energiesituatie. VSB zit niet in het Tripartiet Overleg waar al een ontmoeting is geweest.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van VSB, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de verhoging goed moet worden doorgesproken. Het bedrijfsleven betaalt al een verhoogd tarief in vergelijking met de gewone huishoudens. Verhogingen zullen effect hebben op de prijzen. Om te voorkomen dat de inflatie zal toenemen, doordat goederen duurder worden, is het nodig om zaken goed te bespreken.

De VSB wil ook weten hoe de prijs zal worden opgebouwd en welke investeringen gedaan moeten worden, om de energie te kunnen garanderen. Ook het vastrecht dient onder de loep genomen te worden. De president heeft al aangekondigd welke sectoren en bedrijven marktconforme koersen zullen betalen. Over de prijs van US$ 0,26 per kilowattuur (kWh) is er een verschil van mening tussen diverse  belanghebbenden. Huishoudens betalen US$ 0,06 per kWh. Deze groep zal twee dollarcent meer betalen. Welzijn zegt dat het belangrijk is om inzage te hebben in het kostenplaatje en de investeringen die gedaan moeten worden, zodat de prijs per kWh transparant is.

NPS-voorzitter en ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, zegt aan Starnieuws dat de kostenopbouw belangrijk is bij aanpassing van stroomtarieven, die op het hele land effect heeft. De effectiviteit en efficiëntie van processen en uitgaven bij de Energie Bedrijven Suriname dienen ook te worden bekeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.