VS roept op tot stoppen bombardementen in Jemen

SURINAME NAAR VOLGENDE RONDE WK-KWALIFICATIE VOLLEYBAL
november 1, 2016
Wereldwijde tabletmarkt krimpt fors
november 1, 2016
Show all

VS roept op tot stoppen bombardementen in Jemen

De Verenigde Staten hebben maandag tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad een oproep gedaan aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie om te stoppen met bombardementen in Jemen. Volgens ambassadeur Samantha Power heeft Saudi-Arabië het recht zich te verdedigen tegen raketbeschietingen door de Houthi-rebellen, maar moeten de coalitie en de regering van Jemen inzien dat er geen militaire oplossing is voor het conflict. “Luchtaanvallen die scholen, ziekenhuizen en andere burgerobjecten treffen moeten ophouden”, zei Power.

“Vaak hebben de bombardementen schade toegebracht aan infrastructuur die onmisbaar is om humanitaire hulp te kunnen bieden aan de bevolking”, voegde zij eraan toe. Critici wijzen er op dat de VS en bijvoorbeeld ook het Verenigd Koninkrijk munitie en tankvliegtuigen beschikbaar stellen voor de Saudische luchtmacht.

Het conflict in Jemen brak uit in maart 2015, toen Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi verjoegen. Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf schoten Hadi te hulp, om te voorkomen dat Iran zijn invloed via de sjiitische Houthi-rebellen kon vergroten. Sindsdien kwamen meer dan 10.000 Jemenieten om het leven, onder wie bijna 4000 kinderen. 80 procent van de bevolking.

Comments are closed.