VRTS wil opheldering TAS over beledigende uitlatingen

Ramon Tjon-A-Fat nieuwe voorzitter SOC
september 19, 2017
‘Moengo Festival heeft normaal voortgang’
september 19, 2017
Show all

VRTS wil opheldering TAS over beledigende uitlatingen

De Vereniging Radio- & Televisiebedrijven Suriname (VRTS) willen opheldering van waarnemend directeur Wendy Jap-A-Joe van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), over naleving wet- en regelgeving bij uitzendingen. De TAS heeft aan omroepbedrijven in een brief aangegeven, dat beledigende taal is geuit naar gezagsdragers en andere personen. De VRTS wil weten via welk bedrijf, tijdens welk programma en op welk tijdstip de vermeende beledigende taal is geuit zodat corrigerend kan worden opgetreden. Jap-A-Joe heeft in een brief de directies van radio- en televisiestations gewezen op artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht én de artikelen 3 lid 2 van de Algemene Voorwaarden digitale televisie omroep en artikel 5 van de Algemene Vergunningsvoorwaarden voor de omroep.

De VRTS wil weten wat de directe aanleiding van de brief is, anders wordt de strekking ervaren als een subtiele bedreiging en intimidatie, die in strijd zijn met artikel 19 van het Verdrag van de Verenigde Naties (BuPo). Hierin wordt vrijheid gegarandeerd om ‘zonder inmenging meningen te koesteren’. Ook wordt gewezen op artikel 20 van dit Verdrag dat stelt ‘oorlogspropaganda is verboden, evenals het oproepen tot nationalistische, raciale of religieuze haat die aanzet tot discriminatie, vijandigheid of geweld’.

“Wij vertrouwen erop dat u zult meewerken dat in het vreedzame medialandschap omroepbedrijven met in acht neming van de beginselen van onafhankelijke en integere nieuwsgaring en nieuwsvoorziening de samenleving kunnen blijven informeren over de ontwikkelingen in ons eigen land en het buitenland”. Dit stelt het bestuur van de VRTS. De brief van de TAS is maandag beantwoord door Anwar Lall Mohamed (voorzitter), Enjela Kamperveen (waarnemend secretaris) en Charles Vervuurt (waarnemend penningmeester).

Comments are closed.