VP: Financiering Ontwikkelingsplan een zorgpunt

Uitvoering grondenrechtenvonnissen in volle gang
juli 25, 2017
Welzijn beweert: Er is vergunning nodig voor drones
juli 25, 2017
Show all

VP: Financiering Ontwikkelingsplan een zorgpunt

Vicepresident (vp) Ashwin Adhin legde maandag in De Nationale Assemblee uit dat het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 een heroriëntatie introduceert op de ontwikkelingsplanning, beleidsvoering, monitoring en evaluatie. Starnieuws vermeld dat de VP stil stond bij de financiering van het OP, het is een punt van zorg en voortdurende discussie.

Bij de ontwikkeling van een strategie voor de financiering van het OP is volgens Adhin getracht eerst na te gaan hoe tot nu toe deze ontwikkeling is gefinancierd. Tot 2010 is de ontwikkeling met ontwikkelingsgelden gefinancierd. Die optie is er niet meer. De regering van de periode 2005-2009 heeft volgens de vp geen nieuwe strategie of alternatieven ontwikkeld voor financiering van de ontwikkelingsplanning. In die periode zijn de financiële reserves gebruikt om de ontwikkelingsprojecten te financieren.

De vp merkte op dat er opties bekeken zijn. Hoewel er internationaal nog schenkingsmiddelen beschikbaar zijn, is herstel van een ontwikkelingshulprelatie zoals in het verleden was met Nederland, in de toekomst praktisch nihil. Schenkingsmiddelen van beperkte omvang, kunnen wel verkregen worden, maar die kunnen alleen op basis van internationale voorwaarden van een verscheidenheid van donorfondsen. Suriname heeft nog steeds niet het apparaat ontwikkeld, om volop en efficiënt van de mogelijkheden op dit stuk gebruik te kunnen maken. Een sterk planapparaat zal volgens de vp deze rol moeten vervullen.

Comments are closed.