Voorzitter OKB: stembusfraude vrijwel uitgesloten

Malaria wel onder controle in Suriname
januari 21, 2014
Samenhang en compatibiliteit speerpunten bij invoering nieuw Burgerlijk Wetboek
januari 21, 2014
Show all

Voorzitter OKB: stembusfraude vrijwel uitgesloten

Indien de verkiezingen conform de vastgestelde regels en procedures worden gehouden is stembusfraude in Suriname vrijwel onmogelijk. Dat zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer van Dijk-Silos tegen de Ware Tijd.

Er zijn talrijke controlepunten in het verkiezingstraject ingebouwd. Vooral op de stemmingsdag zelf en daarna kan niet gerommeld worden, omdat er intensief wordt gecontroleerd door meerdere partijen en instanties. Van Dijk-Silos reageert op de bezorgdheid van VHP-leider Chandrikapersad Santokhi, die zegt signalen te hebben gekregen dat delen van de huidige coalitie uit zijn op manipulatie van de stembusgang in mei 2015.

Eventuele onregelmatigheden die de stembusuitslag kunnen beïnvloeden zouden zich wel bij  de voorbereiding kunnen voordoen, zegt de OKB-voorzitter. Daar is wel meer alertheid geboden, vooral omdat de overheid de verkiezingen organiseert en consolidering van partijpolitieke belangen een rol kunnen spelen. In het verleden heeft het OKB zeker vier districtscommissarissen in hun functie van voorzitter van een hoofdstembureau betrapt op manipulatie. Op instructie van het OKB moesten illegale handelingen onmiddellijk worden teruggedraaid. Om onregelmatigheden te minimaliseren en verkiezingsfraude te voorkomen stelt Van Dijk-Silos voor, dat de overheid haar taak voor organiseren van de verkiezingen overdraagt aan een volledig onafhankelijk instituut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.