VN verwacht dat 2016 warmste jaar ooit wordt sinds eerste meting 

Sport 14 november 2016
november 14, 2016
Trump stelt Reince Priebus aan als stafchef Witte Huis
november 14, 2016
Show all

VN verwacht dat 2016 warmste jaar ooit wordt sinds eerste meting 

2016 wordt volgens berekeningen van het VN-orgaan World Meteorological Organization (WMO) wereldwijd het warmste jaar ooit. Het record zou daarmee in drie opeenvolgende jaren worden verbroken.

Dat zou tevens betekenen dat zestien van de zeventien warmste jaren ooit in de 21ste eeuw plaatsvonden.

De wereldwijde temperatuurstijging sinds de tijd vóór de industrialisatie zal in 2016 vermoedelijk uitkomen op 1,2 graden. De temperatuurstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. In het begin van 2016 had ook weerfenomeen El Niño invloed op de temperatuur.

Volgens het WMO is de oplopende warmte in de laatste jaren van invloed geweest op zeker de helft van de gevallen van extreem weer.

In 2016 zijn al verschillende hitterecords gesneuveld. Zo werd het in het Zuid-Afrikaanse Pretoria in januari 42,7 graden en in Mae Hong Son in Thailand reikte het kwik in april tot 44,6 graden. Vervolgens sneuvelde in het Indiase Phalodia in mei een warmterecord met 51 graden, gevolgd door een record in Koeweit in juli. Daar werd het toen 54 graden in Mitribah.

Sinds vorige week zijn de meeste landen vertegenwoordigd op de wereldklimaatconferentie in Marokko, die volgt op het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten.

Comments are closed.