VN hekelt schenden kinderrechten door Israël en Hamas

Oscar Pistorius mag in augustus al uit gevangenis
juni 9, 2015
Website Amerikaanse leger offline na hack door Syriërs
juni 9, 2015
Show all

VN hekelt schenden kinderrechten door Israël en Hamas

2014-03-13 10:26:51 epa04123122 Leila Zerrougui, Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict, speaks during a press conference at the European headquarters of the United Nations, in Geneva, Switzerland, 13 March 2014. Zerrougui was speaking about her annual report to the Human Rights Council and the launch of the campaign "Children, not Soldiers" to end the recruitment of children by Government armed forces in conflict by 2016. EPA/MARTIAL TREZZINI

De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek op Israël en Hamas, omdat vorig jaar veel kinderen het slachtoffer zijn geworden van het Gaza-conflict. Daarmee zijn de kinderrechten ernstig geschonden, staat in een rapport, maar de twee komen niet op de zwarte lijst van partijen die in tijden van oorlog en conflict bewust kinderrechten schenden. Het rapport is opgesteld door de speciale kinderrechtengezant van de VN, de Algerijnse Leila Zerrougui. Vooral Israël krijgt er in haar rapport van langs. “De ongekende en onacceptabele impact op kinderen in 2014 leidt tot grote zorgen over de vraag in hoeverre Israël internationaal humanitair recht naleeft”, schrijft ze.

Zerrougui adviseerde secretaris-generaal Ban Ki-moon om zowel Israël als Hamas op de zwarte lijst te zetten, maar dat ging de VN-chef te ver. Wel noemt hij het aantal van honderden gedode en gewonde kinderen tijdens de Gaza-oorlog van 2014 onaanvaardbaar. Het besluit van Ban om Israël en Hamas van de lijst te houden wordt ongebruikelijk genoemd, maar anderen wijzen op grote verdeeldheid over de kwestie binnen de VN.

Comments are closed.