Vliegende Brigade wil illegale doorvoerhandel en smokkel halt toeroepen

Surinaamse Bankiersvereniging stimuleert financiële inclusie
maart 5, 2021
Aantal Covid-doden met 2 toegenomen tot 175
maart 5, 2021
Show all

Vliegende Brigade wil illegale doorvoerhandel en smokkel halt toeroepen

Hoewel producten uit de doorvoerhandel niet op de lokale markt terecht mogen komen, is dat voor 75% wel het geval. De Vliegende Brigade Prijscontrole die reeds enkele dagen actief is, wil deze vorm van handel en smokkel over de grenzen een halt toeroepen. Pertab Goerdayal, die namens het Kabinet van de President leidinggeeft aan deze brigade merkt op dat de doorvoerhandel bijdraagt aan de illegale handel in producten. Het gaat voornamelijk om sigaretten en alcohol. Hij is van mening dat de instituten en organen die dit moeten controleren, slabakken. “Het wordt tijd om deze organen en instituten aan te spreken. Ze moeten hun werk doen. We gaan dit soort dingen niet meer tolereren.”

De coördinator merkt ook geen prijsverlaging op producten die invoerrechten-vrij Suriname binnenkomen. Verder heeft hij ook zijn bedenkingen over het inkoopbeleid van parastatale bedrijven. “Bij aanschaf van materiaal en materieel vindt er overfacturering plaats. Er is geen controle daarop. Er worden andere belangen gediend.” Braziliaanse schoeners zouden vice versa smokkelwaar vervoeren en ook in Nickerie en Albina vindt illegale handel plaats. Goerdayal heeft de informatie dat boten vanuit Albina naar Brazilië vetrekken. Ook hier vraagt hij zich af waar de controle blijft.

De Vliegende Brigade zal in eerste instantie de prijzen voor basis- en strategische goederen in de winkels controleren. Daarnaast zal worden nagegaan of winkeliers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. Tegelijkertijd wordt ook de kwaliteit van de producten gecontroleerd, “omdat heel veel producten van inferieure kwaliteit zijn en aan verval toe.” Goerdayal geeft aan dat elke winklier zich moet houden aan de richtprijzen aangegeven door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Hij benadrukt dat prijsopdrijving een economisch delict is.

Comments are closed.