VIDS staat achter conceptwet Grondenrechten

Dagbladen overzicht – 28 september 2019
september 28, 2019
Vijftig supporters kunnen met Natio mee naar St. Vincent
september 28, 2019
Show all

VIDS staat achter conceptwet Grondenrechten

Voorzitter Jubitana hoopt dat parlement ontwerp ook goedkeurt

Theo Jubitana heeft als de voorzitter van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS) goedkeuring gegeven aan de conceptwet Grondenrechten Inheemse en Tribale volken in Suriname. En samen met hem ook de vertegenwoordiger van de Ndyukastam. Dit gebeurde op een conferentie die van 23 tot en met 25 september bij Marchallkreek in het district Brokopondo werd gehouden. Jubitana uit zich lovend over het werk dat is verzet door het Managementteam Grondenrechten (MT). Hij hoopt dat de wettelijke erkenning van de grondenrechten eindelijk een feit wordt.

Wat de demarcatie betreft zijn er ook afspraken gemaakt. Daarover geldt dat partijen bereid moeten zijn met elkaar te communiceren.

Over enige spanning onder de verschillende inheemse dorpen is Jubitana wat ontwijkend, maar tegelijk vastbesloten. Hij wijst erop dat de grondrechtenwet alle inheemse en tribale volken in het land ten goede zal komen. Tegenwerking zou nadelig kunnen uitpakken.

VIDS-voorzitter Theo Jubitana, over het mandaat dat door het traditioneel gezag van de inheemse en tribale volken in Suriname is gehecht aan de conceptwet aangaande hun grondenrechten. Er zijn echter correcties doorgegeven aan het Managementteam Grondenrechten die het gezag ook in de finalewet terug wil zien. De bijeenkomst bij Marchallkreek, waar het ontwerpdocument is goedgekeurd, voerde de slogan ‘A gron leti e seti’ aan, waar zowel de inheemsen als de Ndyukastam zich in terug kon vinden.

Comments are closed.