VES-voorzitter in nieuwjaarsrede over economie: Optimisme maar ook voorzichtigheid geboden

Onenigheid over verdeling buit brengt mega koperdiefstal EBS aan het licht
januari 10, 2014
Somohardjo: politieke tegenstanders mogen op flink pakslaag rekenen van PL richting verkiezingen
januari 10, 2014
Show all

VES-voorzitter in nieuwjaarsrede over economie: Optimisme maar ook voorzichtigheid geboden

Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), geeft aan dat dit jaar de economische groei zich zal voortzetten, maar wijst op de zorgpunten. De wereldmarktprijzen kelderen waardoor de inkomsten afgelopen jaar 30% minder zijn geweest. Toch zijn de uitgaven niet verminderd en namen met 22% toe. Dat was de boodschap die de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) woensdag uitte in haar nieuwjaarsrede. De VES baseert zich op cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Sowma maakte duidelijk dat er een stringent financieel beleid gevoerd moet worden.

Als gevolg van de onevenwichtige overheidsfinanciën en de financiering daarvan, is de geldhoeveelheid ook toegenomen. Tussen oktober 2012 en oktober 2013 steeg de binnenlandse liquiditeiten massa met ruim 14% en wel van SRD 7,7 miljard naar SRD 8,8 miljard. De hoerastemming aan het begin van 2013 door de bereikte hoogte van de monetaire reserves van 1 miljard USD is omgeslagen in een mineurstemming. De monetaire reserve daalde met 25%.

Sowma stelt dat ondanks het geschetste beeld, de vooruitzichten voor macro-economische groei nog steeds vrij positief beschouwd worden. De uitbreiding van de olieraffinaderij is op schema. De verwachtingen zijn dat tegen eind 2014 de uitbreiding een feit zal zijn. Verder zal Staatsolie met het Ethanol/suikerriet project een aanvang maken. In de goudsector zijn in 2013 concrete stappen gezet opdat de verwachte investeringen en productie groei in de nieuwe goudmijnen gerealiseerd kunnen worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.