VERTREKHAL MOET BIJ LUCHTHAVENBEHEER

IMF verplicht Suriname aantal wetten aan te nemen
juni 3, 2016
Akmos-voorzitter Binda: Het is een kwestie van tijd
juni 3, 2016
Show all

VERTREKHAL MOET BIJ LUCHTHAVENBEHEER

De vertrekhal van de Johan Adolf Pengelluchthaven zal op termijn onder de NV Luchthavenbeheer moeten vallen en niet langer onder de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). De op handen zijnde maatregel past volgens Andy Rusland, minister van Transport Communicatie en Toperisme (TCT), binnen het beleid om de luchthaven meer tot een draaischijf te maken.

Er is een  luchtvaartsectorplan in de maak en volgens dat plan is het niet wenselijk dat de vertrekhal en ook nog de passagiersafhandeling worden gecoördineerd door één vliegmaatschappij. Andere maatschappijen die op Suriname vliegen of willen vliegen, kunnen dat als obstakel ervaren. “We moeten gaan naar de situatie waarbij Luchthavenbeheer een pure ‘landlord’ is. Welke overeenkomsten ze wil sluiten met de maatschappijen is haar verantwoordelijkheid, maar zij moet het beheer hebben”, zegt Rusland.

Het voornemen is tegen het zere been van de bond bij de SLM. Voorzitter RobbyMaaijen vindt dat de argunenten geen opgeld doen. “Op Trinidad doet Caribbean Airlines ook de passagiersafhandeling en niemand klaagt erover. In Suriname is er ook nooit geklaagd door andere maatschappijen over de exploitatie van de vertrekhal en de afhandeling door SLM. Het gaat om de deal die je maakt.” Hij vraagt zich af waarom na 50 jaar nu de mening postvat dat de afhandeling niet meer bij de SLM zou mogen zijn.

Ook hekelt de bondsvoorzitter de situatie dat de SLM wel goed was om jaren terug uit eigen zak de vertrekhal op te zetten, maar deze plotseling niet meer mag exploiteren. De bondsvoorzitter herinnert er aan, dat de SLM pas nog haar jaarplan heeft gepresenteerd, waaruit blijkt dat nauwelijks winst gemaakt zal worden. “De situatie is precair en dan haal je twee onderdelen weg die wel winstgevend waren. Daarmee breng je het bedrijf in de gevarenzone.” Maaijenvreest banenverlies.

Comments are closed.