Verspreiding Chikungunya in Suriname het minst snel

Bas Ahmadali: Pendelbussen Para doorbraak lokaal bestuur
september 15, 2014
Sport 15 september
september 15, 2014
Show all

Verspreiding Chikungunya in Suriname het minst snel

De verspreiding van het Chikungunya-virus vindt in Suriname minder snel plaats dan in andere Caribische landen. In bijvoorbeeld Haïti en Dominicaanse Republiek zijn sinds de uitbraak in oktober vorig jaar, honderden besmette en duizenden verdachte gevallen geregistreerd. In buurland Frans-Guyana gaat het om ongeveer honderdvijftig gevallen per week. Vanaf juni tot vrijdag zijn minder dan honderdvijftig besmette gevallen in Suriname geregistreerd.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) roept de Caribische landen op de controle op te voeren en de patiëntenzorg en communicatie te verbeteren en waarschuwt dat de verspreiding van het virus in de komende maanden zijn piek zal bereiken. Ook in Suriname is sprake van een epidemie, met geregistreerde besmettingen in onder meer Commewijne, Wanica, Paramaribo en Saramacca. .

Parlementariër Carl Breeveld is niet ontevreden over de aanpak van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Wel onderstreept hij dat het BOG alternatieven moet zoeken om de gemeenschap te informeren. “Ik denk dat men vooral de moderne methoden (sociale media) moet gebruiken. Veel mensen maken er gebruik van en zo kan je veel meer mensen bereiken.”

Hij juicht het toe dat het ministerie van Openbare Werken ook wil bijdragen aan de bestrijding van het virus door de vuilstortplaatsen aan te pakken, maar ziet liever een interdepartementale aanpak. “Het gaat immers ook de ministeries van Onderwijs en Volksontwikkeling en Sociale Zaken en Volkshuisvesting aan.” Hij wijst erop dat de burgerij haar verantwoordelijkheid ook moet nemen. “Mensen zijn gauw geneigd om instanties te verwijten, maar het gaat hier niet om iets van BOG alleen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.