Dagbladen overzicht – 26 mei 2020
mei 26, 2020
Politie houdt partij sympathisanten buiten de deur
mei 26, 2020
Show all

Verkiezingsuitslag:

-VHP grote winnaar, NDP grootste verliezer
-ABOP en NPS op winst; PL op verlies; Einde politieke carrière Somohardjo
-DOE na twee termijnen niet terug in DNA; BEP wint
-Nieuwe partijen kunnen geen potten breken
Chaos bij NIS, stembussen buiten op de trap
-Partijen reageren positief over huidige uitslag
-A20: Geen zetels, betekent nog geen verlies

De ABOP heeft haar positie in kiesdistrict 7, Marowijne behouden. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en lijsttrekker in Marowijne had aangegeven dat zijn partij ging voor de volle winst. De voorlopige resultaten tonen dat zijn partij, twee van de drie zetels in Marowijne heeft behouden. Behalve Brunswijk, keert Marinus Bee terug in het parlement. Op nummer 3 op de ABOP-lijst staat Geneviévre Jordan gekandideerd. De derde zetel gaat naar de NDP.

Marinus Bee is goed gestemd over de uitslag tot nu toe, hoewel de ABOP toch liefst drie zetels had binnengehaald in kiesdistrict Marowijne. Volgens Bee ging de ABOP voor groei in dit district.

De VHP is de grote winnaar van de verkiezingen van maandag. Op basis van de voorlopige resultaten, stevent de partij van Chandrikapersad Santokhi af op ongeveer 20 zetels. De NDP lijkt de grote verliezer te worden van de stembusgang. Van de 26 zetels uit 2015, blijven er tussen de 15 en 18 over.

Grote winnaars zijn ook de Abop onder leiding van Ronnie Brunswijk en de NPS van Gregory Rusland. Beide partijen zitten in de plus. De Abop tussen de 6 en 8 zetels, de NPS schommelt tussen de 3 en 5.

Voor Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur betekent de stembusuitslag het einde van zijn politieke carrière. De PL lijkt in Paramaribo geen zetel te halen. DOE keert naar het zich laat aanzien ook niet terug in De Nationale Assemblee.

Ook de nieuwe partijen STREI! PRO, HVB en A20 hebben het niet gered. Dat geldt ook voor de SPA, PALU en DA91.

Ondertussen gaan via social media de berichten rond dat het een en al chaos zou zijn bij NIS waar de stembussen worden verzameld en de stemmen worden geteld. De Stichting Nationaal Waarnemers Instituut Suriname is ook op deze locatie vertegenwoordigd. Hennah Draaibaar doet een situatieschets.

U Hoorde Hennah Draaibaar, waarnemer van het nationaal waarnemers instituut die de gang van zaken in de gaten houdt in NIS.

De telling in kiesdistrict 1 Paramaribo is bij lange niet voltooid en dus kan nog niet worden bevestigd of DOE haar enige zetel kwijt is of niet. Desondanks toont voorzitter Steven Alfaisi de sportieve zijde van de politieke partij en roept hij op eensgezind werken aan de toekomst van het land.

De nieuwkomer in de politieke arena A20 is positief gestemd over de uitslag. A20 ging volgens Jerrel Reyme, voorzitter van de jonge partij, voornamelijk voor het terugbrengen van recht en moraal. Hoewel er door de partij geen zetels zijn behaald, heeft de kiezer volgens Reyme het signaal begrepen en is dat te merken aan de uitslag.

Volgens een prognose na het tellen van meer dan de helft van de stemmen zou de VHP op ongeveer twintig zetels staan en de NDP op zo’n 15. Voor een meerderheid in De Nationale Assemblée zijn 26 zetels nodig.

Al getelde districten:

Nickerie (5): VHP-4, NDP-1
Brokopondo (3): NDP-1, ABOP-1 en BEP-1
Saramacca (3): VHP-2, NDP-1
Coronie (2): NDP-2

Comments are closed.