Venezuela: Sterke stijging kinder- en moedersterfte

Streekziekenhuis Nickerie houdt mini Gezondheidsbeurs
mei 11, 2017
R.O treft voorbereidingen begrafenis graman Samuel Forster
mei 11, 2017
Show all

Venezuela: Sterke stijging kinder- en moedersterfte

Er is een sterke stijging van kinder- en moedersterfte in Venezuela. In de eerste cijfers die voor twee jaar zijn vrijgegeven, zegt het ministerie van Gezondheid dat het aantal vrouwen die bij de bevalling is gestorven, met 65% is gestegen. Bij de kindersterfte is dat 30%. Er is ook een toename in ziekten zoals malaria en difterie.

De cijfers weerspiegelen de landelijke diepe economische crisis, waarvan de oppositie zegt dat de overheid wanbeleid heeft gevoerd. President Nicolas Maduro zegt dat de gezondheidscrisis wordt veroorzaakt door medicijnen die worden gehamsterd om een staatsgreep tegen hem aan te moedigen.

Het land heeft de grootste oliereserves ter wereld, maar de ineenstorting van de olieprijzen een paar jaar geleden hebben geleid tot een zware recessie. Er is een tekort aan vreemde valuta die nodig is om apparatuur, voedsel en medicijnen te importeren. De Venezolanen hebben een tekort aan alles, van voedsel tot vaccins.

In een recente enquête zegt driekwart van de Venezolanen dat hun gezondheid is achteruitgegaan. Ze eten minder dan twee maaltijden per dag eten. Velen rapporteren dat ze gemiddelde ongeveer negen kilo zijn afgevallen. Grote aantallen artsen zijn geëmigreerd. Een toonaangevende farmaceutische vereniging heeft gezegd dat er een tekort is aan ongeveer 85% van de geneesmiddelen. Starnws

 

Comments are closed.