‘Veiligheidsdienst heeft geen bewijs voor dreiging landen inreisverbod VS’

Dagbladen overzicht 27 februari
februari 27, 2017
VS klaagt oud-vicepresident Guatemala aan voor drugssmokkel
februari 27, 2017
Show all

‘Veiligheidsdienst heeft geen bewijs voor dreiging landen inreisverbod VS’

De binnenlandse Amerikaanse veiligheidsdienst heeft geen bewijs kunnen vinden dat reizigers uit de zeven landen die werden genoemd in het inreisverbod van president Donald Trump een extra gevaar voor de VS vormen. Dat stelt persbureau AP op basis van een conceptnota van Homeland Security, het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid. De dienst stelt op basis van haar bevindingen dat er geen directe aanleiding was voor een inreisverbod van reizigers uit deze zeven landen met de juiste papieren. Het ging om reizigers uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan en Somalië.

In het decreet dat Trump eind januari uitvaardigde stond dat reizigers uit deze landen, zelfs als zij over de goede papieren en visa beschikten, de VS niet meer in mochten. Na twee dagen werd het decreet herroepen door een rechtbank, een uitspraak die in de weken daarna door twee federale rechters werd bevestigd. Volgens de rechtbank was het inreisverbod specifiek gericht op moslims. De grondwet verbiedt mensen uit te sluiten louter op basis van religie.

Tegenstanders van het inreisverbod stelden ook dat de afgelopen tientallen jaren nog nooit een terrorist uit de zeven landen slachtoffers had gemaakt in de VS. Het Witte Huis deed de bevindingen in de conceptnota van Homeland Security vrijdag af als “politiek gemotiveerd en slecht uitgevoerd”. Er zou volgens de regering van Donald Trump andere informatie zijn die het verbod voor reizigers uit de zeven landen wel rechtvaardigt. Het inreisverbod, dat vlak voor het weekend werd afgekondigd, leidde dagenlang tot grote verwarring onder reizigers en medewerkers van de diverse diensten op Amerikaanse luchthavens. In talloze grote Amerikaanse steden gingen vele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het besluit.

Comments are closed.