Vaste commissie justitie in DNA voert discussies over constitutioneel hof

Naast minimumloon ook pensioenwet 2014 en nationale basiszorgverzekering goedgekeurd door RvM
april 9, 2014
Controversiële maatregel rond afschaffing subsidie babyvoeding naar alle waarschijnlijke teruggedraaid
april 9, 2014
Show all

Vaste commissie justitie in DNA voert discussies over constitutioneel hof

De vaste commissie voor justitie binnen de Nationale Assemblee start vandaag woensdag gesprekken met verschillende personen en groepen over het instellen van het constitutioneel hof als hoogste beroepsinstantie. NDP / MC fractievoorzitter en voorzitter van de vaste commissie justitie in DNA Ricardo Panka zegt in een interview dat de gesprekken bedoeld zijn om een discussie op gang te brengen tussen en met relevante organisaties, instituten en personen.Onder andere zijn uitgenodigd het hof van justitie en de orde van advocaten zegt Panka.

Het constitutioneel hof is voorgeschreven in de grondwet en is bedoeld om uitspraken van de rechter te toetsen aan deze zelfde grondwet. Hierdoor moet dit hof gaan fungeren als hoogste beroepsinstantie voor Suriname. Door het ontbreken van een constitutioneel hof moeten Surinaamse burgers en organisaties in bepaalden gevallen zich wenden tot internationale rechtsprekende instituten zoals het Inter Amerikaans Hof voor de rechten van de mens.

Panka benadrukt dat opeenvolgende assemblees en regeringen hebben nagelaten het constitutioneel hof in te stellen. “Maar dit parlement gaat het constitutioneel hof wel instellen” zegt Panka vastberaden. Na de consultatieronden moeten de regering en de nationale assemblee het daarheen leiden dat het constitutioneel hof eindelijk een feit wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.