Varkensector boert goed

Sociaal Economische Raad moet weer functioneren’
januari 2, 2015
Waarnemend pg wil samen met politie veiligheidsgevoel vergroten
januari 2, 2015
Show all

Varkensector boert goed

De varkenteelt in Suriname is de enige sector die zelfvoorzienend is en genoeg in de lokale behoefte voorziet. Dit zegt Edmund Rozenblad, Veeteelt onderdirecteur bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tegen de Ware Tijd. In deze sector is er bijna geen import. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft geregistreerd dat jaarlijks meer dan 31.000 varkens worden geteeld.

In 2013 zijn ongeveer 28.000 biggen, 3.000 zeugen en 312 beren gefokt. Het jaar daarvoor had een klein verschil en 2011 registreert het hoogste aantal, 34.000. Over het vorige jaar zijn geen cijfers beschikbaar. Volgens Rozenblad moet deze sector verder ontwikkeld worden.

De andere sectoren, met name de pluimveesector lopen ver achter.  “De pluimveesector heeft een grote inhaalslag te maken om de import weg te drukken. Wat rund betreft moeten we ernaar toe gaan dat het vlees binnen bereik van de consument is. We moeten veel meer bedrijven gaan opzetten. Bij de bedrijven die er reeds zijn moet efficiënter gewerkt worden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.