Sportverslagen – 14 januari 2021
januari 14, 2021
Prijzen tuimelen omlaag bij Combe Markt
januari 15, 2021
Show all

Vandaag In Het Verleden – 14 januari 2021

14 jan. 1690:

In Nuerenberg (Duitsland) wordt de klarinet, een houten blaasinstrument, uitgevonden.

14 januari 1873

John Hyatt krijgt patent op celluloid. Hij had het materiaal vier jaar eerder uitgevonden en het onder andere gebruikt om kerst-cadeautjes in te verpakken. Later ontdekte hij dat het licht-gevoelige materiaal ideaal was om er films mee op te nemen.

14 jan. 1875:

Geboortedag van de Duitse theoloog-filosoof-arts-musicus Albert Schweitzer. In 1952 wint hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij stichtte in Lambarène in het oerwoud van Gabon (Afrika) een ziekenhuis. Hij is 90 jaar geworden.

14 jan. 1887:

Sterfdag van Petrus “Peerke” Donders. Deze priester had zich ontfermd over de melaatsen in de leprozerie te Batavia aan de Coppenamerivier. Peerke Donders overleed ten gevolge van een nierkwaal.

14 jan. 1907:

Geboortedag van Dr. Sophie Redmond te Paramaribo. Ze was arts, toneelschrijfster, voorvechtster voor rechten van de vrouw, gezondheidsvoorlichtster. De “Steenbakkersgracht” is naar haar vernoemd. Deze heet nu “Dr. Sophie Redmondstraat”.

14 januari 1914

Autobouwer Henry Ford introduceerde de lopende band in zijn fabriek. Werknemers stonden voortaan aan een band en moesten daar steeds dezelfde handeling verrichten. Het had grote voordelen: zelfs niet opgeleide arbeiders konden het werk doen, en de snelheid waarmee auto’s gemaakt werden ging enorm omhoog. De lopende band had ook een groot nadeel: arbeiders vonden het saai werk en namen massaal ontslag. Nadat Ford de lonen had verhoogd, werd de uitloop van personeel gestopt.

14 januari 1943

Franklin D. Roosevelt is de eerste Amerikaanse president die tijdens zijn presidentschap in een vliegtuig stapt. Hij vliegt van Miami naar Frans Marokko. Onbekend is of hij een kotszakje kreeg en of hij in de cockpit mocht kijken (dat is toch altijd het leukste van vliegen). Wel weten we dat er tijdens de vlucht geen film vertoond werd.

14 jan. 1963:

George Wallace wordt beëdigd als gouverneur van de staat Alabama. Tijdens zijn toespraak bezigde hij begrippen als “rassenscheiding nu”, “rassenscheiding morgen” en “rassenscheiding voor altijd”.

14 jan. 1979:

President Jimmy Carter van de V.S. doet het voorstel om de geboortedag van dominee Martin Luther King Jr. te verheffen tot een nationale feestdag.

14 jan. 1980:

Het Indiase rekenfenomeen Shakuntala Devi vermenigvuldigt uit het hoofd twee dertiencijferige getallen met elkaar en heeft binnen 28 seconden de correcte uitkomst.

14 jan. 1989:

1.000 Moslims verbranden in Bradfort, Engeland, het boek “Satanische Verzen” van Salman Rushdie.

14 jan. 2005;

De Nederlandse eredivisieclub RKC Waalwijk wint de Parbo Bier Cup.

Comments are closed.