Vanaf nu geen monetaire financiering van de Staat

Yelyco weer volleybalkampioen van Suriname
april 26, 2016
Kredietbeoordelaar S&P negatiever over Suriname
april 26, 2016
Show all

Vanaf nu geen monetaire financiering van de Staat

De monetaire financiering van de Staat , overheidsinstanties en staatsbedrijven zal vanaf heden worden stop gezet. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, hebben maandag een memorandum van overeenstemming getekend.

Dit memorandum zal van kracht zijn totdat de Bankwet is gewijzigd, waarbij de mogelijkheid van monetaire financiering/kredietverlening aan de Staat wordt beëindigd. De aankoop van schatkistpapier of andere schuldinstrumenten uitgegeven door de Staat op de secundaire markt mag door de CBvS niet worden gebruikt om de beperking van de aankopen van de schuldbewijzen op de primaire markt te omzeilen.

Deze overeenkomst is een van de voorwaarden die gesteld is door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Eerder had Hoefdraad in De Nationale Assemblee ook aangegeven geen voorstander te zijn van monetaire financiering aan de Staat. Er is wel gebruik gemaakt van de mogelijkheid omdat de Bankwet dat toeliet. Hij had een wetswijziging hierover aangekondigd in ’s lands vergaderzaal.

Comments are closed.