US$ 400 miljoen voor importen vier ministeries

Surinames toetreding tot de OIC
september 22, 2016
Bouterse: Buitenlands bedrijf wil industriepark opzetten
september 22, 2016
Show all

US$ 400 miljoen voor importen vier ministeries

Voor de beheersing van de wisselkoers is voor twee jaar US$ 400 miljoen beschikbaar. Deze faciliteit is aangeboden door Trade Finance Corporation (ITFC) van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). De ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Handel en Industrie (HI), Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zullen gebruik maken van deze inkoopfaciliteit.

Lothar Boksteen die deel uitmaakt van het overheidsteam belast met het investeringsprogramma, zegt dat de druk op de koers zal worden verminderd aangezien de deviezen beschikbaar worden gesteld door de IsDB. Het gaat om importen van benzine en kookgas (NH), geneesmiddelen, medisch verbruiks- en laboratorium-artikelen (Volksgezondheid), kunstmest, chemicaliën en zaaizaad (LVV), basisgoederen (60 stuks, HI).

100 miljoen per jaar is bestemd voor benzine en kookgas en voor de drie overige ministeries is samen 100 miljoen beschikbaar. Bij NH ‘petroleum products’ zijn de zaken door Staatsolie gecoördineerd. Binnen een week is deze zaak afgerond, zei Boksteen. Hierna volgen de overige ministeries.  Elk ministerie is verantwoordelijk voor de bestellingen. Er is een format van IsDB voor bestellingen van goederen. De aanbesteding vindt lokaal plaats. De feitelijke aanbesteding geschiedt pas na de schriftelijke goedkeuring van de ITFC. Bij elke stap vindt er controle plaats, benadrukt Boksteen. Na de gunning moet het ook voorgelegd worden aan de ITFC. Bij groen licht kan er verder worden gegaan met het proces.

Comments are closed.