Uitvoering grondenrechtenvonnissen in volle gang

Schelpafgravingen Braamspunt tot 15 augustus toegestaan
juli 25, 2017
VP: Financiering Ontwikkelingsplan een zorgpunt
juli 25, 2017
Show all

Uitvoering grondenrechtenvonnissen in volle gang

DNA komt met eigen wetgeving

Er is geen stilstand rond de erkenning van de tribale rechten van de in stamverband levende gemeenschappen, waarvoor Suriname een paar keer is veroordeeld. Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is een goed deel van het Saamaca-vonnis al uitgevoerd. De andere eisen in het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zijn in afrondende fase en zullen conform internationale richtlijnen uitgevoerd worden.

Ook het Kalina en Lokono-vonnis zijn niet in de ijskast gezet. Samen met De Nationale Assemblee is er wetgeving in de maak om de rechten van alle tribale gemeenschappen te beschermen. DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons gaf gisteren ook een primeur wat dit betreft.  Een initiatiefvoorstel daartoe is ingediend bij het parlement en aanstaande donderdag wordt in commissieverband al daarover gediscussieerd.

DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons gisteren over het initiatiefvoorstel om de leefgemeenschappen van de tribale gemeenschappen te beschermen tegen onder andere concessionarissen. Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling komt op kort termijn een gezamenlijke verklaring van de regering en de tribale gemeenschappen over bescherming van de traditionele leef- en woongebieden in het binnenland.

Comments are closed.