Uitbaggeren Nickerierivier zorgt voor economisch voordeel Nickerie

HI pakt prijsopdrijvers sipaliwini aan
september 21, 2017
Jogi pleit voor meer lokale producten in pakket
september 21, 2017
Show all

Uitbaggeren Nickerierivier zorgt voor economisch voordeel Nickerie

“Het uitbaggeren van de ondiepe vaargeul van de Nickerierivier zal economisch voordelig uitkomen voor het district. Dan kunnen er veel grotere boten, met een laadvermogen van zes- tot zevenduizend ton, de haven van Nieuw-Nickerie aandoen”, zegt districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh.

Volgens hem is het uitbaggeren een noodzaak, niet alleen voor de rijstsector, maar ook voor andere sectoren die hun producten exporteren. Hij noemt onder meer bacoven. “We kunnen dan meer laden waardoor de kostprijs lager wordt en de producent meer geld kan krijgen voor zijn product.” Daarnaast zal er meer werkgelegenheid komen in het district.

Een ander voordeel dat het uitbaggeren van de vaargeul met zich zal meebrengen is dat de Oost-Westverbinding minder belast zal worden, “omdat de export van rijst en bacoven momenteel plaatsvindt vanuit de haven in Paramaribo”. Er worden verschillende mogelijkheden uitgewerkt door de overheid.

De Surinaamsche Bank is bereid het baggerproject te financiëren. Dat blijkt uit een voorstel dat de Vereniging van Rijstverwerkers en -Exporteurs (VVRE) vorige week deed aan minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme. Joeloemsingh zegt dat er ook gesproken wordt met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) over de financiering van het baggeren van de rivier en het afbouwen van de havenfaciliteiten.

Comments are closed.