TWK-ASSURANTIEBELASTING ONWETTIG

NEDERLANDSE ONDERWIJSBOND STEUNT BVL
april 8, 2016
Bilkerdijk: Vertrouwen niet teruggekeerd met valutaveiling
april 8, 2016
Show all

TWK-ASSURANTIEBELASTING ONWETTIG

Met terugwerkende kracht innen van belastingen over een voorziening die tot nu toe bij wet is toegestaan, is ongrondwettelijk. Zo mengt fiscalist Roy Shyamnarain zich in de discussie over wijziging van de wet Inkomstenbelasting in De Ware Tijd online.

Met de wetswijziging wil de regering de egalisatiereserve bij Surinaamse verzekeringsmaatschappijen afbouwen. Hierdoor zal het belastbaar vermogen van deze bedrijven toenemen en kan de overheid daarop inkomstenbelasting heffen. Volgens artikel 22 van de Wet Inkomstenbelasting mogen de verzekeringsbedrijven een deel van de winst overhevelen naar hun egalisatiereserve waarover geen belasting wordt betaald. De wetgever had met deze bepaling een duidelijk doel zegt Shyamnarain: het beschermen van verzekeringnemers, door verzekeringsmaatschappijen in staat te stellen om een buffervermogen te vormen zodat bij eventuele calamiteiten te allen tijden uitkeringen gedaan kunnen worden.

Het plotseling trekken van grote bedragen uit de cashflow van een bedrijf zou de onderneming in problemen en de bedrijfsvoering in gevaar kunnen brengen. Er is volgens hem niets illegaals aan de hand met wat nu bij de verzekeringsmaatschappijen gebeurt. Parlementariërs suggereren dat de verzekeringsmaatschappijen met verkeerde handelingen bezig zijn en het volk benadelen, wat aldus Shyamnarain niet juist is. Men maakt gebruik van de faciliteit die hun bij wet wordt geboden.”Shyamnarain vreest dat indien de wet zonder meer wordt aangepast assurantiemaatschappijen in ernstige problemen kunnen komen. DWTonline

Comments are closed.