Tweede Stonehenge ontdekt

Irak onderzoekt mogelijk chemische aanval IS
september 8, 2015
China viert 50-jarig bestaan ‘autonoom’ Tibet
september 8, 2015
Show all

Tweede Stonehenge ontdekt

In Groot-Brittannië hebben archeologen in de buurt van Stonehenge een vergelijkbare prehistorische stenenrij ontdekt, die een stuk groter is dan zijn beroemde buurman.

De nieuwe rij, die superhenge wordt genoemd, zit een meter onder de grond. De stenen werden pas onlangs ontdekt tijdens een project waarmee de grond rond Stonehenge in kaart wordt gebracht. De onderzoekers gebruiken speciale apparatuur waarmee ze onder de grond kunnen kijken. De stenenrij bevindt zich naast de henge Durrington Walls, een aardewerken bouwwerk met een greppel en een wal.

Durrington Walls is met een omtrek van meer dan 1,5 kilometer een van de grootste henges ter wereld. Dat er een stenenrij naast de henge stond, was nog niet bekend. Naar schatting is de rij zo’n 4500 jaar oud. De onderzoekers hebben tot nu toe bijna 100 stenen gevonden, sommige van 4,5 meter hoog. Wetenschappers spreken van een unieke vondst. De stenenrij heeft volgens hen een “buitengewone omvang”. Stonehenge, dat 3 kilometer verderop ligt, werd onder meer als begraafplaats gebruikt. Of dat ook het geval is bij deze stenenverzameling, is nog onduidelijk. Sommige experts denken dat er rituelen werden uitgevoerd, maar anderen denken dat de stenen plekken aangaven waar water te vinden was.

Comments are closed.