Tweede ronde nodig bij verkiezingen Brazilië

Minov heeft alles klaar voor start nieuw Schooljaar
oktober 6, 2014
BOG rond bespuiting schoolgebouwen in Nickerie af
oktober 6, 2014
Show all

Tweede ronde nodig bij verkiezingen Brazilië

President Dilma Rousseff van Brazilië heeft in de presidentverkiezingen de meeste stemmen gekregen. Rousseff, van de linkse Arbeiderspartij (PT), is met 41 procent van de stemmen echter niet herkozen, omdat het niet een absolute meerderheid is. De Brazilianen mogen over twee weken opnieuw naar de stembus voor een tweede stemronde.

In de tweede ronde zal de president het opnemen tegen de centrumrechtse Aécio Neves van de Sociaaldemocratische partij (PSDB). Hij kreeg 34 procent van de stemmen, vooral vanwege de toegenomen onvrede onder de bevolking over de haperende economie en de toegenomen corruptie in Brazilië.

Marina Silva van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) kwam niet verder dan 21 procent van de stemmen. Een stemadvies wilde Silva haar aanhangers zondag nog niet geven. De komende dagen zal de partij en standpunt bepalen wie in de tweede ronde gesteund zou moeten worden; Rousseff of Neves.

Neves riep de achterban van Silva in ieder geval al op om op hem te stemmen, hij vertegenwoordigt naar eigen zeggen de ”hoop op verandering”. Roussef las de uitslag van zondag als een afwijzing van ”de geesten van vroeger, recessie en werkloosheid”.

Analisten denken dat de tweede ronde kan uitlopen op een nek-aan-nek race. In de campagne zal het wel eens hard tegen hard kunnen worden met een beduidend scherpere toon dan bij de eerste ronde, voorspellen ze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.