Turkije blokkeert Twitter, alweer

Eeuwenoud koranfragment in Britse bibliotheek
juli 23, 2015
Verdachte schietpartij Charleston vervolgd voor haatmisdrijf
juli 23, 2015
Show all

Turkije blokkeert Twitter, alweer

De blokkade komt voort uit de bomaanslag in de Turkse grensstad Suruc, afgelopen maandag. Daar kwamen 32 mensen bij om het leven en er vielen zeker 100 gewonden. Als dader wordt de terreurgroep IS aangewezen. Gisterochtend bepaalde een Turkse rechter dat er geen video’s en foto’s mogen worden geplaatst op de sociale media van de aanslag. Daarom is Twitter volledig geblokkeerd.

Het komt de Turkse regering ook niet slecht uit, want in de stad Suruc en in Instanboel zijn protesten aan de gang tegen de regering. Ze vinden dat premier Erdogan en zijn ministers te weinig gedaan hebben om de bomaanslag te voorkomen. In juni gooide Turkije nog Twitter, Facebook en YouTube op zwart, toen vanwege beelden bij een aanslag in de rechtbank. Vorig jaar gebeurde het ook al een keer. Aan Reuters laat Twitter weten druk bezig te zijn met het verwijderen van alle foto’s en beelden. Twitter volgt dus de rechtelijke uitspraak op. De meeste twitteraars zijn het er niet mee eens, laten ze weten via de hashtag TwitterBlockinTurkey.

Van de andere kant heeft het zich aan de nationale rechtspraak te houden. Twitter komt weer online wanneer alle links verwijderd zijn. En dan is het weer wachten tot het weer uit de lucht wordt gehaald.

Comments are closed.