Traditioneel Gezag Saamaka: “Geen andere Granman dan Albert Aboikoni mogelijk”

PL verheft falend sociaal beleid en drugsbestrijding tot stokpaardje
juli 9, 2018
President Bouterse terug in land
juli 9, 2018
Show all

Traditioneel Gezag Saamaka: “Geen andere Granman dan Albert Aboikoni mogelijk”

Het Traditioneel gezag van de Saamaka blijft erbij dat er geen andere Granman dan Albert Aboikoni is. Vanaf het overlijden van Gaaman, of Grootopperhoofd Belfon Aboikoni in 2014, woedt er onder de Saramaccaners een felle strijd om zijn opvolging. Terwijl drie van de families de troon claimen is Albert Aboikoni in 2016 ondanks tegenstand traditioneel gekroond tot Granman.

Een ‘gran krutu’ in de Congreshal begin juni heeft geen uitsluitsel gebracht. Het traditioneel gezag heeft zaterdag op een persconferentie zijn aanwezigheid daar verklaard. Het was slechts een uiting van respect voor de uitnodiging, zeggen de verschillende dorpsoudsten, kapiteins en basja’s. Voor hen is Albert Aboikoni de enige rechtmatige opvolger, laat Iwan Adjako weten. Adjako treedt op als woordvoerder van het gezag en is de secretaris van de Gaaman.

Adjako doelt op de twee andere groepen waarmee geruzied wordt. De ene bestaande uit 12 lo der Saamaka wijst Frans Banai aan als granman, de andere ziet Naze Amina als het grootopperhoofd. Waar alle partijen het, weliswaar afzonderlijk, blijkbaar met elkaar over eens zijn is dat de overheid nu met het bijltje moet hakken.

Aldus Iwan Adjako, als woordvoerder van het traditioneel gezag afgelopen zaterdag op een belegde persconferentie in de volkshogeschool NAKS op Lelydorp. Ondanks de kernachtige uitdrukkingen toont het traditioneel gezag van de Saamaka zich geduldig. Albert Aboikoni en zijn gevolg verblijven al bijkans 5 maanden in Paramaribo in afwachting op zijn formele installatie door de regering. Enkele van de gezagsdragers schromen echter niet het achterste van hun tong te tonen en zeggen dat de overheid de kwestie op de lange baan schuift als een vorm van politiekvoering, met het oog op de komende verkiezingen.

Comments are closed.