Traditie moet gekoesterd worden, zegt Christine van Russel-Henar

Gestolen stier terecht door sociale media
september 3, 2017
Dagbladen overzicht maandag 4 september 2017
september 4, 2017
Show all

Traditie moet gekoesterd worden, zegt Christine van Russel-Henar

Misi Christine van Russel-Henar, de curator van het Koto Museum, vindt dat de Surinaamse tradities beter gekoesterd moeten worden. Dan heeft ze het in het bijzonder over die van de Afro-Surinamers, de voorouderlijke tot-slaaf-gemaakten. Enkele van de tientallen tradities die nog in gebruik zijn, maar ergens toch aan het verwateren zijn, kwamen aan bod tijdens een lezing die van Russel-Henar afgelopen vrijdag hield bij het Koto Museum. Tradities zijn rituelen, gebruiken, die het leven van een mens structuur geven zei de curator.

Tradities bieden houvast en zekerheid en daar heeft ieder mens behoefte aan in een alsmaar veranderende wereld. Dat zijn de woorden van schrijfster Cynthia Mcleod die als gastspreker optrad tijdens de lezing van vrijdag. Volgens haar is ook geen enkele traditie beter dan de andere. De gebruiken van de ene hoeven nu eenmaal niet te passen bij een andere en dat moet gerespecteerd worden. McLeod haalde wel één rode draad aan die dwars door alle tradities heen loopt.

Schrijfster Cynthia McLeod en daarvoor de curator van het Koto Museum, Christine van Russel-Henar, over tradities. Behalve die van de eigen etnische groep ontstaan tradities ook in de familie. Daar werden talloze anekdotes over aangehaald afgelopen vrijdag. Het Koto Museum, aan de Prinsessestraat, houdt regelmatig konmakandra’s in de eigen tuin, Miti mi Dyari.

Comments are closed.