Toch weer besmetting in ‘ebola-vrij’ Liberia

Griekenland dreigt met juridische stappen bij gedwongen vertrek EU
juni 30, 2015
NBC ontslaat Trump vanwege uitspraken over Mexicanen
juni 30, 2015
Show all

Toch weer besmetting in ‘ebola-vrij’ Liberia

2015-05-11 11:01:12 epa04743864 A Liberian man with a message reading 'Kick Ebola Out of Liberia' in body paint during celebrations after Liberia was declared Ebola-free by the World Health Organization (WHO), in Monrovia, 11 May 2015. The WHO declared Liberia free of Ebola on 09 May 2015, after no new cases were reported for 42 days, twice the virus' incubation period. EPA/AHMED JALLANZO

In Liberia is een 17-jarige jongen overleden die was besmet met ebola. Het is voor het eerst dat een besmetting wordt vastgesteld sinds het land op 9 mei ebola-vrij werd verklaard.

De Liberiaanse onderminister van Volksgezondheid zegt dat er geen reden tot paniek is. Hij benadrukte dat het lichaam begraven is; er wordt uitgezocht wie allemaal met het slachtoffer in contact stonden. De nieuwe ebola-besmetting komt niet geheel onverwacht. De Nederlander Peter Jan Graaff, hoofd van de speciale VN-missie die in West-Afrika strijdt tegen ebola, waarschuwde op 9 mei al: “Er is geen enkele garantie dat ebola vandaag of morgen niet opnieuw opduikt.” an de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door ebola was Liberia het eerste land dat ebola-vrij werd verklaard. Dat gebeurt wanneer er 42 dagen geen nieuwe besmetting is geweest.

Die termijn komt overeen met twee keer de maximale incubatieperiode van het virus. De twee andere landen waar sprake was van een grote ebola-uitbraak zijn Guinee en Sierra Leone.

Comments are closed.